Historie

Kjerringtorget 



– arrrangeres av kvinner, med kvinner, men for alle!
 
Det var en gang i 1994 at sju jenter på Nesbyen; 
Anne Marie Kollhus, Astrid Garthus, Gunn-Sissel Storedal, Margareta Fridén (den gang Grønning), 
Torunn Bekkeseth, Bjørg Hatteland Lindahl og etter hvert Annette Kjær Riechert hadde en ustyrlig lyst til å gjøre noe sammen. Og det skulle være noe som var til glede og nytte for andre.

De satte seg sammen og tenkte og tenkte. Plutselig var det en som fikk en lys idè. – Hva om vi lager et torg for alle de kreative kjerringer som finnes i det ganske land? Og som sagt, så gjort!

Hvem hadde vel tenkt at dette nysådde frøet skulle utvikle seg til en stor og velvoksen solsikke, som siden 1994 har spredd sine frø ut over meste parten av Norge – og også ut i verden? Slett ikke de sju kjerringene på Nesbyen. Det har blitt et av de største arrangementer av sitt slag, der ca 250 kvinner i alle aldre, med alle slags interesser og arbeid presenterer sitt virke.  Gjennnom årene har det vært mange trivelige og dyktige produsenter på Kjerringtorget, mange hundre i alt. Langt de fleste kommer tilbake, år etter år. Næringslivet og kommunen støtter opp om arrangementet, og publikum strømmer til torget i store skarer. Kjerringtorget er utviklet av en kvinnenettverksgruppe på Nesbyen. Konseptet ligger nå inn under paraplyorganisasjonen Kjerringrådet som i 1998 mottok Buskerud Fylkes likestillingspris. De fleste av kjerringene har vært med siden 1995, og de er lett kjennelige i sine fargerike stakker. I dag er Kjerringrådet et visningssted for kvinnelige etablerere og næringsdrivende. Her kan kvinner markedsføre seg og selge egenproduserte varer. For mange kvinner er det en drøm, på sikt, å gjøre hobbyen sin til et levebrød – men hvordan få produktet presentert og videreutviklet? Kjerringtorget er en arena og kan være et puff både mentalt og økonomisk for å komme videre. Arbeidet med Kjerringtorget har i alle år vært gjort på dugnad, og kjerringene har stort sett holdt seg til å ”bare” arrangere torget.  

Nye utfordringer for arrangørene

De senere år har Kjerringrådet sagt at:

 
”Vi ønsker å være nyskapende og tradisjonsbærende på samme tid”.

Kjerringtorget på Nesbyen vil de neste fem årene ha et overordnet tema.

Hovedarrangementet vil stadig være torget med kvinner som produsenter og selgere, men det i de nærmeste årene vil så vel såvel torgkjerringer, som fastboende og tilreisende bli invitert til å få med seg noe utover de fine torgproduktene. Det vil bli arrangert temakvelder og utstillinger. Tema i 2003 var strikk, i 2004 filt i kunst og håndverk, i 2005 lappeteknikk og quilting.  

Når og hvor

Kjerringtorget løper alltid av stabelen siste helg i august.  Kjerringtorget åpnes lørdag kl. 10 fra paviljongen på Indre Torg. Med lurlokk og spesielt invitert åpningstaler er det en høytidelig og offisiell åpning. Åpningstalere har bl.a. vært næringsministeren, direktør i SND og fylkesmannen i Buskerud. I tillegg til utstillinger og temakvelder har det også vært arrangert mannekengoppvisninger som presenterer enkeltprodukter fra torget, med følge av feiende musikk og jazzdans. Flinke dansere fra Kulturskolen, lekre kreasjoner med lokale mannekenger, og inspirerende rytmer kan ses og høres når arrangørene har invitert til mannekengshow i Kulturhuset Banken.

Produkter
Her presenteres og selges alt fra strikk og søm, til tresløyd og mat. Du kan få kjøpt antrekk etter mål, eller ferdig sydd. Du kan få kjøpt rosemaling, smykker, strikkede sokker og votter, pølser, oster og briskjitreak. Det serveres og selges vafler og rømmegrøt, og forskjellige Hallingkostprodukter. Gardsmat som både er tradisjonelt laget og og økologiske framstilt kommer tilbake hvert eneste år.
Inniblant har det også deltatt litt annerledes produkter, så som søm av seletøy til hest, og spåkoner med urter og tørka hønemøkk-gjødsel for å nevne litt. Et av de mest kjente trekkene ved arrangementet er alle menneskene som går rundt og spiser nyplukket, grillet mais. Fra paviljongen og rundt ved bodene kan man inniblant oppleve en musikant eller to som liver opp med friske låter.  

Solsikkeprisen- produktutvikling
Solsikkeprisen deles ut hvert år til en produsent eller et produkt som presenteres på Kjerringtorget. Juryen ser etter produkter som skiller seg ut fra de andre med sin kvalitet, kreativitet, tradisjonelle materialer brukt på en ny måte, og/eller kjente produkter satt i en ny sammenheng, - og som har utviklingspotensiale. 
Det plukkes ut en vinner og to nominerte, Vinneren får kr 10.000,- (p.t. 2004) fra Nes Prestegjelds Sparebank, - i tillegg til diplom, mye heder og ære. 
For å komme i betraktning til Solsikkeprisen må man være påmeldt Kjerringtorget og delta i bod med egenproduserte varer. Hvert år sammensettes det en Solsikkejury av kompetente fagpersoner. Juryen bruker tid i forkant og fram til lørdag ettermiddag til arbeidet med bedømmelse av de utstilte varene. Det ses både på produkt og presentasjonen. 
Prisen deles ut fra paviljongen på Indre Torg på Nesbyen og fagjuryen begrunner valget av de nominerte og prisvinner.

  -  SOLSIKKEN INNEHOLDER MYE ENERGI
  -  SOLSIKKEN BLIR SÅ HØY, SÅ ALLE SER DEN         
  -  SOLSIKKEN HAR MANGE FRØ I SEG 




Etablering av arbeidsplasser
”Bruk gjerne meg som eksempel på hvor viktig dette det har vært for min virksomhet som brukskunstner”, sa Jorunn Ygre Rogne, Kongsberg. Da Rogne deltok første gang var hun lærer og drev med keramikk på si’. Etter 2. året – helt utsolgt bod begge gangene – og Solsikkepris, tok hun spranget ut i egen virksomhet, kjøpte ny brenneovn, og lever nå av sin brukskunst.  - ”for en såpekoker som meg, er Solsikkeprisen mye penger, og kommer godt med” og -”det er ikke så mye pengene, selv om de også kommer godt med. Det er mer det at dere har tro på mitt produkt som betyr noe for meg” er et sitat fra en annen vinner.

Slike tilbakemeldinger er viktige for arrangørene, og er medvirkende årsak til at det er morsomt for kjerringene å stå for arrangementet år etter år.  

Deltakere
For å delta som torgkjerring må du være * kvinne
* Egenproduserte produkter
* - Og gjerne miljøvennlige
*Fra 2017 er det også anledning til å være med med eget design, selv om du har andre til å produsere. Men du må kunne dokumentere at det er ditt eget design. Selv om det ved en anledning har sneket seg inn en mistenkelig person med bestemors kjole, ballongpupper og høner i bånd, er dette et arrangement hvor kun kvinner skal delta. Det blir benyttet gule og røde kort overfor de enkelte som har prøvd å delta med produkter eller personer som ikke passer inn. Med 180 boder og mulighet for kulturelle opplevelser og mye inspirasjon ønsker kjerringene alle velkommen til en av sommerens gode opplevelser.